Évzáró a színészképző stúdióban 2015

A szokásos jó hangulatban záródott a Karaván Művészeti Alapítvány tandíjmentes színészképző stúdiójának tanéve. Növendékek, szülők, tanárok, nevelők jöttek el a Ráday 34-be egy kis szerencsés találkozásra. Folytatás szeptembertől.

Nagy hagyománya van a Karaván évzáróinak. Volt egy aranykorszak 2001-2007 között, amikor egyre inkább a színház dominált a növendékek életében. Ekkor a Piccolo majd Pinceszínház volt az otthonunk. Aztán jött az ezüstkorszak 2008-tól 2014-ig, amikor sok növendék szerepelt előadásokban, mégis a stúdió volt az, ami a karavános életérzést
meghatározta, legalábbis a növendékek számára. Sikerült otthonra lelniük az Üllői út 91/b-ben, de aztán jött a költözés a Ráday 34-be.

Most 2015-öt írunk, és kialakulóban van egy harmadik korszak.
Természetesen a stúdió a gyerekekről szól. Köszönhetően a meghallgatásoknak, tavaly óta egyre több új növendék jár a
foglalkozásokra. Többen az Egerek című gyermekdarabunkba kerültek be előbb, másokra ettől függetlenül találtunk rá. Ami korábban egyáltalán nem volt jellemező, most a növendékek fele 10 éven aluli. Természetes, hogy az ő esetükben sok múlik azon, hogy a szülők meg tudják-e oldani, hogy a gyermek eljusson iskola után a Karavánba. Van, aki a
nagyszülőket, barátokat, rokonokat is be tudja vonni, más meg nehezebben oldja meg a kísérést. Mindenesetre úgy tűnik, a Karaván nem döntött rosszul, amikor a kicsik előtt is megnyitotta a lehetőséget, mert a gyerekek szorgalmasan járnak. A szülők, nevelők is csak akkor veszik ezt a terhet a nyakukba, ha a gyermek jól érzi magát a Karavánban, jönni akar. Az a tény, hogy hónapok óta rendszeresen járnak 9-11 éves gyerekek a foglalkozásokra, önmagában egy pozitív visszajelzés. Külön öröm, hogy gyermekotthonokból is több növendéke van a stúdiónak. A fiú-lány arány 10:17, a jelenlegi 27 növendék korcsoport szerinti megoszlása így néz ki:

2014-ben összesen 427 órányi színészeti és egyéb foglalkozást kaptak, 2015 tavaszi félévében pedig 173 órányi színészeti foglalkozáson vehettek részt a növendékek. Június 5-én a tanévet záró kis ünnepségünkre szép számban eljöttek a családtagok, hogy megnézzék a növendékek műsorát. A műsor után jó hangulatban zártuk az évet, majd ennek örömére sütiztünk, üdítőztünk. Reméljük, szeptembertől ugyanebben a hangulatban találkozunk mindenkivel, no meg keressük a tehetséges gyerekeket továbbra is. Szép nyarat minden növendéknek, tanárnak és szimpatizánsnak.

Az évzáró műsor szereplői:

Színészmesterség órabemutató – tanár: Horváth Kristóf
Haralyi Zsófia – vers
Rostás Elizabet – vers
Szabácsik Angelika – vers
Répás Roxána és Antal Szandra – furulya
Dániel Jakab – vers
Molnár Eugénia – tánc
Farsang Emese – ének
Farkas Krisztián – vers
Balogh Tibor – ének

A 2014-15-ös tanévben tanítottak:
Horváth Kristóf, Nagy Anikó, Várady Mária, Balogh Tibor, Sipos Eszter, Csányi Dávid, Kun Attila, Ott Olivér, Tóth Géza, Nyári Pál, Nyári Oszkár.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Fotó: Nyári Pál

NyP